Vragen over categorie

terug naar categorieën

Waneer op de dag leer je het best?

Je zou zeggen ‘s ochtends of ‘s middags, als je nog een beetje helder bent. Als je moe bent dan verdwijnt immers de concentratie. Maar uit onderzoek blijkt dat informatie die je kort voor het slapen leert weer beter wordt vastgelegd. Dat vastleggen gebeurt namelijk als je slaapt. Een siësta houden zoals Spanjaarden doen is dus eigenlijk heel slim. Wat je ‘s ochtends leert wordt dan ook goed vastgelegd.

Als ik zit te leren is mijn kop na een uur alweer leeg, super-irritant.

Dat is het zeker. Het probleem is dat het onvoldoende is om de informatie alleen te lezen, je moet er in je hoofd iets mee doen. Het werkt bijvoorbeeld heel goed om een ander uit te leggen wat je hebt gelezen. Dan zit het meteen ook beter in jouw eigen hoofd. Ook aantekeningen maken werkt: dat is uitleggen aan jezelf. Aantekeningen blijven trouwens het best hangen als je veel tekeningetjes maakt met pijlen en woorden.

Helpt het om je schoolboek onder je kussen te leggen?

Nee, natuurlijk. Maar het helpt wel om in de loop van de avond de Engelse of Franse woordjes nog even door te nemen. Zo stimuleer je je hersenen om ze ’s nachts vast te leggen. De volgende ochtend zit het er dan beter in.